Vindkraftverk driver hissar i Bergsjön

Bergsjön kan sedan i torsdags ståta med ett vindkraftverk, det första av sitt slag i Sverige som har monterats upp på ett hustak. Det syns vida kring där uppe på av Familjebostäders sjuvåningshus högst upp på Siriusgatan.

Vindkraftverket liknar inga andra - det är bara 7 meter högt och rotorbladen sitter lodrätt som i en trumma. Det kommer bara ge 15 000 kWh om året och täcker då delvis den el som går åt för att driva hissar, tvättstugor och belysningen i svalen.

Familjebostäders projektledare Mattias Pettersson: – Den här typen av vindkraftverk passa speciellt bra på och invid byggnader eftersom den effektivt fångar upp vinden även om den är turbulent och ändrar riktning ofta.

I framtiden ska det finnas många vindkraftverk på allmännyttans tak, är det tänkt.

Moderbolaget Framtidens mål är att husen 2012 ska drivas enbart med förnybar el, främst från vindkraftparker och med små vindkraftverk i kombination med solceller.

– Vindkraft och solenergi kompletterar varandra eftersom man har högst andel vindenergi när solenergin är som lägst på vintern och omvänt på sommaren.

Hyresgästen Lars är inte helt positiv.

– Jag tror inte det gynnar oss. Det är familjebostäders el som går på det där. Inte får vi lägre hyra för det, säger han.

Torsdagen, den 26 mars, kopplas vindktaftverket i Bergsjön in. Förhoppnigen är alltså att även de andra allmännyttiga bostadsbolagen i Göteborg ska ta efter.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista