Kritik mot Liseberg

Liseberg får kritik av invandrarföreningar i Västsverige. Bakgrunden är att nöjesparken inte vill ha kvar den Internationella festival som invandrarföreningarna haft där i över 30 år.

Dragan Dobromirovic har jobbat med det årliga arrangemanget sedan starten och han är besviken på ledningen för Liseberg.

– Det är det enda tillfälle då invandrarföreningarna har en chans att visa en del av sin kultur. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle. Göteborgarna är inte bara svenskar utan 120 etniska grupper lever här, säger han.

Hur resonerar då ledningen för Liseberg kring den Internationella festivalens framtid och varför den inte ska vara kvar i nöjesparken som tidigare?

– Det är väl inte så att vi inte vill ha dagen, vi har försökt i några år att hitta lite nya former för det, säger Mats Wedin, vd för Liseberg.

– Utav ett bra samarbete med invandrarföreningarna och ABF så har det ändå gått lite i stå, så vi vill prova något nytt, säger han.

Mats Wedin talar om en manifestation under kulturkalaset i augusti, men han vill inte säga var i stan eller riktigt hur det ska se ut. Först vill han diskutera vidare med Göteborg & co:s vd Leif Nilsson och med Dragan Dobromirovic.

Men augusti är ingen bra tid, säger Dragan Dobromirovic som vill att invandrarföreningarna får vara kvar inne på Liseberg som tidigare.

– Det uppfattas faktiskt från föreningarna att man kanske tycker att det är för många blattar på Liseberg på en och samma dag. Det som har varit på Liseberg har varit unikt och jag tror att många svenskar också kommer att sakna det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".