Mångmiljonsatsning lyfter nordost

En stor satsning på nya bostadsområden och arbetsplatser planeras nu i nordöstra Göteborg. Kommunen hoppas på stöd från EU för en satsning på långt över 100 miljoner kronor.

Inom några veckor kommer beslut om en förstudie som beskriver en satsning på bland annat nya bostadsområden och arbetsplatser i Gunnared, Lärjedalen och Bergsjön.

Ansvariga på kommunens stadskansli och i stadsdelarna hoppas att stöd från EU:s strukturfond ska få utvecklingsplanerna att skjuta fart och ge ett lyft i hela nordöstra Göteborg.

I centrala Angered har redan påbörjats en omstrukturering med närsjukhus, is- och simhall, utbyggt affärscentrum, nya bostäder och företag, och kollektivtrafik.

I samband med det finns tankar om ett nytt landmärke i Angered och en uppfräschning av 30-åringen Blå Stället till ett framtidens kulturhus.

Med EU:s hjälp kan satsningen breddas och tempot öka. Det handlar om 120 miljoner kronor eller mer om satsningen godkänns av statliga Nutek. Besked kommer inom några veckor och kommunens ansvariga är förhoppningsfulla. Men innan beskedet har kommit vill de inte uttala sig närmare om planerna.

Om Nutek säger ja öppnar slussarna till EU-pengarna och kommunledningen ligger redan i startgroparna för ett beslut om den insats kommunen i så fall ska stå för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".