Fraktfartyg med vindens fart

Fraktfartyg med segel kan snart bli verklighet. Det är ett av projekten som diskuteras när det handlar om hur framtidens sjöfart ska miljöanpassas.

– Vindkraft är ett intressant alternativ som komplement till de konventionella maskinlösningar som finns idag. Att vi får se segel på fraktfartyg kan ske snarare än vad vi anar, säger Susanne Abrahamsson, vd för SSPA Sweden.

Att använda sig av segel på fraktfartygen var bara en av de idéer som diskuterades på seminariet vid Chalmers på fredagen. Flytande naturgas, som minskar utsläppen och beteendeförändringar var andra. Och fartygsbranschen är positiv till idéerna.

– Men vi måste samverka bättre och inse att det kommer att kosta i början, men att vi tar igen det i långa loppet, säger Susanne Abrahamsson.

– Det är också viktigt att vi binder ihop hela systemet för att få en optimal logistik och så lite miljöpåverkan som möjligt, säger Åke Niklasson, ordförande för Sjöfartsforum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".