Vissa yrken spås bättre arbetsmarknad

Trots de tuffa tiderna på arbetsmarknaden ser det ändå ljust ut för några yrkesgrupper. Bland dem som förutspås en ljusare framtid finns bland andra bibliotekarierna.

– Något färre har utbildats till bibliotikarier på senare år så nu är det bättre balans, säger Torbjörn Lindquist, utredare på Högskoleverket.

Länge har det varit överskott på utbildade bibliotekarier men nu ser det alltså ut att vända. Det kan till och med bli brist på bibliotekarier i framtiden om prognoserna håller i sig.

Andra yrkesgrupper som det det ser ljust ut i framtiden är  högskoleingenjörer, läkare, tandläkare, lärare, arkitekter och receptarier. Och yrken som förutspås en dystert framtid är systemvetare, ekonomer, journalister och jurister. Inga överraskningar precis.

Men det är alltså bibliotekarerna som förutspås få en bättre arbetsmarknad i framtiden och en som är lite glad för detta är Louise Johansson som blir färdigutbildad bibliotekarie till sommaren

– Det är jätterbra. Jag har inget jobb än så länge. I bibliotikarieutbildnigen ingår ingen praktik så när man kommer ut är man så färsk. Så det låter bra att det blir bättre tider för nu är det så svårt att få jobb, säger hon.

Josipa Kesic
josipa.kesic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".