Krav på vissa bullernivåer kan förhandlas bort i avtal. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.

Klagomål på buller avtalas bort

Det har blivit allt vanligare att personer som vill bygga hus nära en flygplats erbjuds skriva avtal om att de inte ska stämma flygplatserna för att det bullrar. En privatperson i Göteborg vill nu skriva ett sådant. Det blir i så fall det första i Göteborg.

I en hög på tomten ligger husdelarna som inte får byggas ihop till ett hus. Mannens ombud Wayland Wallin pekar förbi en stor äng mot Nordre älv och berättar hur vacker utsikten hade blivit från huset.

– Det bullrar lite, men det kan man stå ut med, säger han samtidigt som ett plan mot London flyger förbi ovanför.

Wayland räknar hur länge planet bullrar innan det försvinner i väg.

– 25 sekunder. Nu hör du bara fåglarna, säger han när det slutat bullra.

Efter en hovrättsdom i ett liknande ärende i Ängelhom finns nu möjligheten att skriva ett bullerservitut, att man helt enkelt skriver in i lagfarten på huset att ägaren aldrig får lov att klaga på bullret från den närliggande flygplatsen.

Ännu har inte skrivits något liknande bulleravtal med flygplatserna i Göteborg. Men på Säve flygplats utreder man nu hur man ska ställa sig till den här förfrågan. I Ängelholm bland annat, har det öppnat för fler hus nära flygplatserna, men i Göteborg kommer inte så bli fallet enligt Sven Boberg som är jurist på Stadsbyggnadskontoret.

– Lagen säger att byggnader ska lokaliseras utifrån hälsa och säkerhet. De bullerkrav som finns går inte att avtala bort med ett servitut, säger Sven Boberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".