Rektorskritik mot kortare studielånstid för högre studier.Foto: Mattias Jacobsson.

Rektorer kritiska mot mindre studielån

En majoritet av Sveriges högskolerektorer är kritiska till förslaget om att korta den allmänna CSN-perioden till 4 år. Det visar en enkätundersökning som Sveriges Radio gjort.

– Av det vi sett av förslaget tycker jag det är olyckligt att förkorta det. Det borde vara individens ansvar hur mycket man tar på sig att läsa, säger Pam Fredman som är rektor på Göteborgs Universitet.

Ogenomtänkt, olyckligt, tokigt är några av omdömena från rektorerna i enkäten som Sveriges Radio skickat ut. 25 av de 28 rektorer som svarade på enkäten var negativa och kritiken rör framför allt att det kommer bli svårare för den som vill byta utbildning.

– Om man nu valt fel och vill läsa något annat så kan inte jag se att det är något fel att man får möjlighet att göra det, säger Pam Fredman.

Det finns en studiesocial kommitté som regeringen har tillsatt för att hitta på förändringar för svenska studenter. I kommittéen finns en medlem från varje parti i riksdagen.

På måndag kommer regeringen få en hög med förslag på hur man ska få studenter att ta examen snabbare. Flera av dom har redan läckt ut - bland annat det om CSN-tiden.
Enligt det ska studenter på dom längsta utbildningarna kunna få pengar i upp till 7 år, men den garanterade CSN-tiden kortas till 4 år. Har man då inte tagit minst 180 poäng inom en utbildning är det stopp. Det gäller alltså att välja rätt från början.

– Om det nu vore så väl att alla visste var det ville från början, men så ser ju inte verkligheten ut. Jag tycker det är viktigt att individen själv får välja den kunskap man vill ha, säger Pam Fredman.

                                                                Jonas Franzén
                                                            jonas.franzen@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".