1 av 2
Frölundas Fredrik Pettersson försöker få in pucken bakom Stefan Liv. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
2 av 2
Frölunda–HV 71 1–4

Frölunda förlorade andra raka i Scandinavium

Nytt storspel av Stefan Liv i målet bidrog starkt till att HV 71 har greppet om semifinalserien. Nu gäller det för Frölunda att vinna Jönköping.

Radiosportens Magnus Wahlman valde ”lagens lirare”:
Frölunda: Erik Karlsson
HV 71: Stefan Liv

För andra kvällen i rad storspelade han och blev till ett spöke för Frölundas spelare. Stefan Liv var starkt bidragande till att HV vann semifinal fem med 4-1.

Stefan Liv är på väg att spela HV 71 till SM-final i ishockey. För andra kvällen i rad storspelade han i Scandinavium och stod på nytt i vägen för Frölundas attacker.

Speciellt i den andra perioden när Frölunda som mest frenetiskt jagade en kvittering svarade Liv för den ena fina räddningen efter den andra.

Frölundas supportrar försökte psyka honom genom att ropa ”Stefan är livrädd”. Det var dock det minsta han var, i stället framstår han som HV:s livräddare i de två senaste semifinalerna.

HV gjorde två tidiga mål i den första perioden och kunde sedan behärskat kontrollera spelet, även om Frölunda reducerade till 1-2.

Frölundas 19-årige forward Lars Eller skadade sin vänstra arm efter drygt sex minuters spel och tvingades lämna isen. Han återkom inte mer under matchen och tränaren Ulf Dahlén tvingades vaska om i kedjorna.

Frölunda var klart bättre än HV i den andra perioden och vann skotten med 12-5. Men det var HV som gjorde periodens enda mål på en kontring.

Frölundas press fortsatte i den tredje perioden, men HV spelade mycket disciplinerat försvarsspel. Framåt spelade man mycket avvaktande för att inte begå några misstag som skulle kunna skapa blottor bakåt.

Johan Davidsson avgjorde definitivt matchen när han satte 4-1 i tomt mål.

Efter Frölundas seger i den tredje semifinalen var det inte många som trodde att HV 71 skulle komma till Scandinavium och ”stjäla” två matcher. Laget hade ju inte vunnit i Göteborg på ett år och fyra månader.

Nu var det precis det som hände. HV har vänt på semifinalen och leder med 3-2 i matcher. Pressen är nu på Frölunda som nu måste vinna i Jönköping få lördag för att inte säsongen ska vara över.

Frölunda-HV 71 1-4 (1-2, 0-1, 0-1)
Första perioden: 0-1 (6.11) Nicholas Angell (Jukka Voutilainen, Johan Davidsson), 0-2 (6.54) Mattias Tedenby (Björn Melin) , 1-2 (16.17) John Pohl (Fredrik Pettersson, Riku Hahl).

Andra perioden: 1-3 (18.17) Andreas Falk (Teemu Laine, Jukka Voutilainen).

Tredje perioden: 1-4 (18.14) Johan Davidsson mål i tom kasse.

Skott: 28-21 (9-9, 12-5, 7-7).
Utvisningar Frölunda: 4x2.
Utvisningar HV 71: 6x2.

Domare: Ulf Rönnmark, Stockholm.
Publik: 12 044.

HV 71 leder med 3-2 i matcher.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".