Lärarstudenten Josefin Ahbin, 25, måste jobba vid sidan av för att kunna betala räkningarna. Foto: Jonas Franzén/SR.

Rektorer vill höja studiemedlet

Landets högskole- och universitets rektorer tycker att studiemedlet är för lågt. Alla 29 rektorer som har svarat på Sveriges Radios enkät säger så, och de flesta menar att studenterna behöver minst 9000 i månaden.

– Studiemedlet bör ligga på 10 000 för att det ska vara en rimligt att klara sig på det, säger Pam Fredman, rektor på Göteborgs Universitet.

Klockan är strax efter ett när lärarstudenten Josefin Ahbin kommer hem från jobbet. Hon släpper den ljusbruna handväskan på hallgolvet och pustar ut.

Hon kommer från en skola i Mölndal där hon hoppar in och tar lektioner lite då och då. Två helger i månaden har hon dessutom fasta tider på ett annat jobb.

– Varför jag jobbar så mycket? För att ha råd att leva och bo helt enkelt, säger Josefin Ahbin.

Sveriges Radio har skickat ut en enkät till Sveriges 39 högskolerektorer. 29 har svarat på frågan om studiemedelsnivån och alla tycker att den är för låg. Över 70 procent vill se en höjning på minst 1200 kronor från dagens nivå på drygt 7800 kronor.

– När studiemedlet är slut har jag betalat hyran och räkningarna, men sen är det ju mat och övriga utgifter som man behöver pengar till, säger Josefin.

Majoriteten av rektorerna i enkäten tror att högre studiemedel skulle göra att studenterna lärde sig mer och fick bättre betyg. Pam Fredman, rektorn på Universitet, uppskattar att varannan Göteborgsstudent har ett jobb vid sidan av.

– Det är klart att det tar av den tiden man ska lägga på sina heltidsstudier, säger Pam Fredman.

Skulle studiemedlet ligga på 10 000, som Pam Fredman vill, skulle inte Josefin behöva jobba vid sidan av och hon skulle slippa känna sig stressad.

– Är man på jobbet tänker man på skolan och är man i skolan så tänker man på att man måste skynda sig till jobbet. Det är en känsla av att aldrig vara ledig, säger hon.

Hur ställer du dig till att belåna dig mer?

– Jag hade inte haft några problem att göra det, jag ser det som en investering.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".