Göteborg bara halvvägs ännu.

Matavfall måste sorteras mer

Mängden kompostmaterial som tagits omhand har ökat med tolv procent jämfört med förra året. Det visar Göteborgs kommuns årsredovisning. Men fortfarande är det långt kvar till att nå riksdagens miljömål.

– Av den totala mängden matavfall som finns lyckas vi sortera ut 18 procent. Nu finns det ett nationellt mål som säger att det ska ligga på 35 procent och det är det som vi siktar på, säger Sara Pettersson på Kretsloppskontoret.

På Renovas kompostanläggning på Marieholm breder det ut sig ett landskap av jordhögar i olika grad av förmultning. Förra året kom runt 11 000 ton kompostavfall hit som det sedan blev ungefär det dubbla antalet ton jord av.

– Den totala processen från det att vi hämtar äppelskrotten till dess att färdigt för att säljas som jord tar ett år ungefär, berättar Sara Pettersson.

För tio år sedan beslutade riksdagen om en massa olika miljömål. Ett av dem är att 35 procent av det biologiska avfallet ska hamna i komposten år 2010. Göteborg har bara kommit halvvägs, till 18 procent, och ligger just nu under genomsnittet bland de kommuner som komposterar.

– Så det finns en hel del därute som skickar sitt matavfall till förbränning, säger Sara Pettersson.

För att nå målet är kommunens strategi att dels locka med att man kan tjäna pengar. 2010 införs det en viktbaserad taxa på soporna.

– Om man sorterar ut sitt biologiska avfall och sina förpackningar kommer man inte betala något för det, utan man betalar bara för det som man skickar till förbränning, säger Sara Pettersson.

Dessutom är tanken att kommunen genom att informera mer ska ta bättre till vara på folks miljöengagemang.

– Det handlar om att tala om för dem varför det är bra och att deras matavfall kan göra nytta, säger Sara Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".