Stort intresse för hjärtprojekt

I somras startade ett projekt för att minska oron hos patienter med akuta bröstsmärtor, något som in sin tur kan minska skadorna på hjärtat. Men intresset för studien har varit så stort att den nu utökas till Halmstad, Kungälv och Uddevalla.

– Det gör vi därför att det finns så stort intresse för den här studien, säger Birgitta Wireklint Sundström vid regionens Prehospitala Forskningscentrum i Borås.

En femtedel av alla patienter som hämtas med ambulans har akuta bröstsmärtor. Bröstsmärta kan vara tecken på en rad sjukdomar, till exempel hjärtinfarkt. Men patienter som har bröstsmärtor känner ofta också stor oro, en oro som i sig ofta förvärrar patientens skador.

– Resultaten pekar på att smärtlindring kan bli mycket bättre, säger Birgitta Wireklint Sundström.

I somras startades därför ett projekt i bland annat Sjuhärad och Göteborg för att se om man genom att ge patienterna lugnande medel kan minska oron och därmed också patientens skador. Nu utökas alltså studien till fler västsvenska orter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".