Mikael Jansson (SD)
Kaliber granskar Sverigedemokraterna

Dubbla budskap inom SD

Sverigedemokraterna har under senare år arbetat hårt för att göra sig av med stämpeln att partiet skulle vara främlingsfientligt och rasistiskt.  Partiledningen säger att den inte tolererar några rasistiska åsikter, varken internt eller utåt. Den granskning som Sveriges Radios program Kaliber gjort, visar att detta inte stämmer.

Det förekommer vid till exempel medlemsmöten i Göteborg där en reporter från Sveriges Radio varit med, utrustad med dold mikrofon.

– De är inte solidariska med oss. De vill inte betala skatt. De är här för att bedriva svarta verksamheter.

– De som kommer från de här länderna, de är väldigt råa och riktiga barbarer..(skratt).. De är det, de har det i ryggraden.  

De som hördes här har förtroendeuppdrag inom Sverigedemokraterna.

Inspelningarna har gjorts vid olika tillfällen där Kalibers reporter i Göteborg varit med. Reportern har varit utrustad med dold mikrofon för att spela in det som sägs på mötena för att ta reda på att om den bild som ges utåt är samma som internt, inom Sverigedemokraterna.

Mikael Jansson är ordförande för partidistriktet i Göteborg och var med vid samtalen. Så här kommenterar han Kalibers granskning:

– Om man smygbandar och rycker ur en sak ur sitt sammanhang så får man den en feluppfattning om vad en person står för. För oss är det solklart, vi är inte rasister. Däremot så kan det vara så att det i vissa invandrarkategorier så kan man ha svårt att assimilera sig i samhället, säger Mikael Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".