Mölndal

Föräldrar vill riva skola

Föräldrar i Mölndal vill att kommunen river Lackarebäckskolan och ersätter den med en helt ny byggnad. Detta efter att man haft problem med både fukt och dålig ventilation i skolan. Men Mölndals kommun har inga planer på att gå föräldrarna till mötes, istället planerar man en ombyggnad av lokalerna.

– Vi tycker att Lackarebäckskolan är i dåligt skick, luktar illa och har fuktproblem. Vissa föräldrar som är mögelallergiska har känt en stark mögeldoft från sina barn när de kommer hem. Vi vill ju naturligtvis att man river skolan och bygger nytt istället om man ändå ska åtgärda problemen, säger Lisa Stoopendahl har barn som går i Lackarebäckskolan.

Lackarebäckskolan i Mölndal var början tänkt som en provisorisk lösning, men tiden gick och 70-talsbarackerna byggdes ut istället. Nu har kommunen fått problem med fukt och en ventilation som inte hängt med vilket gör det iskallt på vintern och stekhett på sommaren i vissa delar av byggnaderna.

En ny skola skulle kosta ungefär 120 miljoner. Kommunen vill istället bygga om för 70. Kristdemokraten Peter Jonsson är ordförande i serviceutskottet i Mölndal.

– Det är inte rimligt att riva skolan och bygga en ny. Man har gjort bedömningen att den är i såpass gott skick att det funkar att bygga ut den, så är det. Botaniska analysgruppen har gjort en undersökning därute och det finns ingen mögel där idag, säger han.

Men föräldrarna på Lackarebäckskolan tycker att kommunens planerade ombyggnad är korttänkt.

– Man skjuter bara problemen framför sig. Att 120 miljoner är mer än 70 miljoner förstår ju vi också, men på sikt tror vi att man sparar pengar på en nybyggnation, säger Lisa Stoopendahl.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".