Författaren Douglas Foley är en av dem som besöker skolor i Göteborg under litteraturveckan. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Författarebesök i skolorna

På måndagen startade litteraturveckan i Göteborg. Ursprunget till veckan är Internationella barnboksdagen på torsdag den 2 april, som också är HC Andersens födelsedag.

Litteraturveckan uppmärksammas inte bara på biblioteken utan också i skolorna, som får flera besök av olika författare. Gertrud Widerberg är barnbibliotekskonsulent och berättar vad som händer i veckan.

– Då kommer det resa runt massor med författare i stadsdelarna och besöka skolor, allt från förskoleklasser till sista året i gymnasiet. 27 författare, faktiskt.

Varför gör ni det här?

– För att det är roligt! Men det tycker vi alla att det är jättehäftigt att få träffa en som är upphovsman till en bok man har läst. Och också få höra dem berätta om hur de tänker när de gör en bok och hur det går till. Det kan ju också vara att man inte har läst en bok av den författaren men blir nyfiken på just den människan.

Är det många lokala författare som åker runt i skolorna?

– Det är ungefär tio av de 27 som kommer från västra Sverige.

Hur länge har det här hållit på i Göteborg?

– Jag tror att det var så att det i mitten på 80-talet hette kulturveckan och så småningom blev det en barnboksvecka och sen blev det en litteraturvecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".