Ovisst för privata sjukgymnaster

Privata sjukgymnaster kommer inte längre att ha självklar rätt till offentligt finansiellt stöd. Fram till nu har stödet sedan länge varit en självklarhet genom långa vårdavtal - lätta att förnya. Men en ny lag som nu börjar gälla ändrar på förutsättningarna.

– Jag och mina kollegor kommer inte kunna arbeta vidare som sjukgymnaster, som fria företagare, säger Susanne Hedin, en av de privatpraktiserande sjukgymnaster i Göteborg som från och med 1 april får ändrade förutsättningar för att bedriva sitt arbete.

De flesta privata sjukgymnaster har tidigare var och en slutit avtal med Västra Götalandsregionen, avtal som gett gett dem finansiellt stöd från för att de i sin tur skall kunna ta emot patienter som får betala samma avgift som inom den offentliga vården.

Dessa avtal visar sig nu genom EU-direktiv olagliga. Och den svenska tolkningen av direktiven ledde fram till lagändringen som slår fast att en myndighet inte får sluta avtal med en enskild sjukgymnast. Avtal kan endast komma till efter en konkurrensutsatt upphandling, vilket alltså från och med nu krävs när de olika avtalen löper ut.

Susanne Hedins avtal löper ut vid årsskiftet. Då har hon inte längre någon offentlig finansiering.

– I runda pengar rör det sig om 3,3 miljoner kronor som vi blir av med direkt, säger Susanne Hedin.  

Ralph Harlid, chef för Hälso- och sjukvårdskansliet i Göteborg säger att det är allt för tidigt att se vilka konsekvenser det får för patienterna, men sjukgymnasternas oro har han förståelse för.

– Jag är bekymrad över de konsekvenser som lagändringen får, men nu är det en lag. Vi kan ju inte med berått mod bryta mot lagen, säger Ralph Harlid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".