Chalmersuppfinning spar energi

Stora mängder energi kan sparas i belysning, genom en uppfinning från ett företag på Chalmers Innovation. Lampor och ljuspunkter kan styras från en liten fjärrkontroll och därmed spara mycket energi som går åt när lampor lyser i onödan eller med för starkt sken.

Systemet, som kallas smart styrning, sänder trådlöst till ett litet chip som monteras i lampan. Dessutom stör den smarta styrningen inte ut andra trådlösa system som finns i byggnaden eller lägenheten.

– Tittar man på statistik internationellt så står belysningen för tio procent av energiförbrukningen i världen. Det är enorma siffror. Genom att byta till smartare till moderna ljusarmaturer, så kan du spara upp till 40 procent men lägger du till smart styrning så kan du spara 40 procent till, säger Per Hultén på Lumen radio som är en av männen bakom uppfinningen.

En bra bit över tusen ljupunkter och lysarmaturer kan styras och programmeras via en liten fjärrkontroll, på så sätt kan bland annat varje enskild lampas ljusstyrka styras men även lampans av och på läge kan programmeras in.

Även yttre faktorer som dagsljus och personer som rör sig i en lampas eller armaturs närhet påverkar det smarta kort, som sitter i ljusarmaturen och som står i kontakt med den fjärrkontroll som sköter hela systemet.

Omprogrammering av lamporna kan ske när som helst och man kan också om man så vill använda de befintliga ljuskontakterna för att koppla sig förbi systemet.

Per Hultén och hans kollega Niclas Norén presenterar sin uppfinning på den internationella belysningsmässan som startade i Frankfurt på onsdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".