Stort söktryck på kommunala sommarjobb

Nästan 2600 ungdomar sökte de 1200 sommarjobb som Göteborgs kommun på torsdagen lottade ut. Att det är 300 ansökningar fler än ifjol kan ha att göra med den ekonomiska krisen.

– Jag tror att det har en hel del att göra med krisen, även om det hade kunnat komma in ännu fler ansökningar. Det vi ser i omvärlden är att nästan alla alternativ till kommunen, privata företag och liknande, drar ned. Jag tror att det är jätteviktigt att vi kan erbjuda såhär många platser, även om de skulle kunna vara ännu fler, säger Claes Henriksson, arbetsmarknadschef i Göteborg.

Henriksson önskar att Göteborgs stad hade ännu fler sommarjobbsplatser att erbjuda, men satsningen kostar redan nu 14 miljoner kronor och mer klarar inte kommunen menar socialdemokraten Mats Arnsmar, ansvarigt kommunalråd.

– Våra skatteintäkter minskar ju också och jag är väldigt glad att vi har kunnat behålla de här 1200 platserna. Visst önskar jag att de hade varit fler men man måste vara realist också.

Men 1200 ungdomar fick ändå sommarjobb. Bland de tio första som lottades fram var Oskar Urena från Kortedala som ska bli bilvårdare i Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning.

– Förra året sökte jag men då fick jag inget jobb, så jag tycker att det känns bra. Pengarna ska nog användas för att resa nånstans i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".