Många pensionärer behöver extrajobb

Intresset för bemanningsföretag riktade särskilt till pensionärer ökar. Och många pensionärer tvingas arbeta extra för att få det att gå runt varje månad. Det vittnar Rune Blomkvist, som driver ett bemannings-företag för pensionärer, om.

– Jag har upplevt många tragedier här. De har bett och bönat på alla sätt och vis och frågat om man kan skaffa dem någon typ av jobb, så att de kan få en extra inkomst, säger Rune Blomkvist.

En av dem som fått ett arbete genom Rune Blomkvists bemanningsföretag Senior 65 är Ingalill Johansson. Hennes extrajobb som receptionist är jätteviktigt för att ekonomin ska gå ihop.

– Ja, jag måste arbeta bredvid för att kunna klara utgifterna och det har jag fått chansen att göra genom bemannings-företaget Senior 65, säger Ingalill Johansson. Det betyder mycket för ekonomin.

Intresset för bemanningsföretaget har varit stort. I starten för ett drygt år sedan hade 40 personer registrerat sig, idag är siffran 365.

Rune uppskattar att dryga hälften är pensionärer som vill arbeta av sociala skäl, de vill träffa folk och bidra med sin arbetslivserfarenhet. Men för de resterande är skälen helt andra.

– De tar vilket jobb som helst, uttrycker de själva. Bara för att kunna få ihop till maten. Vi har många skräckexempel med pensionärer som har 4 000 i månaden, och det vet ju vem som helst att man inte kan leva på.

Reporter: Anna Brodin
anna.brodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".