Trifuel - Göteborg vill bygga nya gasbilar

Snart kan det tillverkas gasdrivna Volvobilar igen - med kommunens hjälp. Volvo tar inte några risker, det gör istället ett nytt bolag med Göteborg Energi som delägare, enligt de planer som Göteborgs kommunledning nyligen godkände

För två år sedan lade Volvo Cars ner tillverkningen av gasbilar, eftersom försäljningen var för liten - ett beslut som kritiserades för kortsiktighet i den allmänna debatten.

Nu kan det bli gasbilar igen, men utan att Volvo Cars tar risken.

Ett separat bolag med två volvoanställda som delägare backas upp av bland andra Göteborg Energi som satsar 10 miljoner kronor.

Bolaget heter Alternative Fuel Vehicle Sweden och ska i en världsunik satsning bygga om bensin- och etanolbilar så att de också kan gå på gas.

4 000 Trifuel-bilar om året ska tillverkas av närmare 40 anställda i en tillverkningslina nära Volvo personvagnar och bilarna ska säljas i Volvobutikerna.

Som Västekot tidigare berättat är Göteborg Energis motiv för att bli delägare att bolaget vill sälja mer gas och då är det bra med svensktillverkade gasbilar.

De enda som satt sig på tvären i kommunledningen är miljöpartiet som menar att kommunens energibolag inte ska utveckla bilar när hela bilindustrin är i kris.

Men det socialdemokratiska kommunalrådet Owe Nilsson försvarar satsningen:

– Därför att det kommer att betyda en hel del för Göteborgs stad i famtiden också om detta skulle lyckas.

Han tror att fordonsindustrin håller på att ompröva sitt tänkande när det gäller den här typen av fordon

– Jag tycker att det är positivt att vi gör den här satsningen så får vi se vad den leder till.

Beslutet att stödja trifuelsatsningen ska först också klubbas i Göteborgs kommunfullmäktige.

Roger Blomqvist
roger.blomvist@sr.se


 

roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".