Friare val för hemtjänstkunder

Nu ska de som har hemtjänst i Göteborg få mer att säga till om. Kommunstyrelsen beslutade nyligen beslutat om en Göteborgsmodell som ska ge vårdtagarna större inflytande över hur hemtjänsttimmarna används.

I vissa stadsdelar är det lättare än i andra att påverka vad som ska när hemtjänsten kommer.  

För det är inte säkert att den som har hemtjänst har samma uppfattning om vad de behöver för hjälp som biståndsbedömarna har - det har olika projekt visat, bland annat i Askim.

Socialdemokraten Marina Johansson är kommunalråd med ansvar för   bland annat äldrefrågor i Göteborg:

– För den som har hemtjänst är det väldigt viktigt att kunna påverka innehållet . Alltså att man tycker att man behöver få städat en gång extra eller om man vill ta en promenad eller få handlat mat eller vara med när det inhandlas mat.  

Och nu ska en göteborgsmodell tas fram för hemtjänsten och Marina Johansson tycker det är bra att det ser likadant ut i alla stadsdelar.  

Hon tror att just extra städning står högt i kurs om de äldre får välja lite mer: – Det vi trodde skulle bli extra populärt att gå promenader och komma ut var inte så.  

Erfarenheter hittills från Askim visar att man hellre har valt att få städat en gång extra och jag kan tänkta mig att det kommer bli så även i de andra delarna av sta’n.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".