Röster för Lundby-Wedins avgång

Klockan 12:00 inleddes LO:s extramöte där framtiden för ordföranden Wanja Lundby-Wedin diskuteras.

– Hon har inte skött sitt uppdrag. Man måste vara trovärdig när man går ut och kritiserar andra, säger Glenn Gustafsson som jobbar på ett verkstadsföretag på Hisingen.

”Har hon inte gjort ett bra jobb ska hon avgå”, ”Hon kan sitta kvar som LO-ordförande om hon avgår från alla sina andra poster”, rösterna nerifrån industriområdet på Pumpgatan är delade, men de flesta som Västekot pratar med tycker att Wanja Lundby-Wedin ska avgå.

– Ingen ska sådana höga pensioner, säger Martin Karlsson som jobbar med att reparera fartygsmotorer.

Fackförbunden i LO satte sig klockan 12 i möte för att bestämma om deras ordförande, Wanja Lundby-Wedin, ska få vara kvar. Bakom dagens extrainsatta möte ligger historien med AMF Pensions förre vd, som fick en väldigt dyr pension. I går hoppade Lundby-Wedin av AMF Pensions styrelse och två styrelser till. Frågan är nu om hon har förtroende att sitta kvar i LO.

På Pappers har man nu på förmiddagen gått ut och sagt att man fortfarande har stöd för Wanja Lundby-Wedin som LO-ordförande. De andra förbunden vill vänta till efter mötet innan man säger något. Men ute i de flesta LO-distrikten har man fortfarande förtroende kvar för sin ordförande.

– Det finns inget som kommit fram som hon haft egen vinning av. Hon är en rak och duktig ordförande, säger Hans Andersson i Västsveriges distrikt.

Jonas Franzen
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".