Snabbt nätverk i Eriksbergshus

Världens snabbaste hus finns i Göteborg. I alla fall om man ska tala om datahastighet. Det allmännyttiga bostadsföretaget Familjebostäder inför nu bredband med gigabithastighet.

– Vi rör oss nu med en gigabit per sekund och det är alltså tusen megabit per sekund, i jämförelse med de vanliga på sju och tjugofyra megabit så det är rejält snabbt, säger Peter Lundstedt, marknadschef på Familjebostäder.

Tanken är att alla bostäder inom allmännyttan i Göteborg ska ha tillgång till det snabba nätverket om senast fyra år och huset på Eriksberg är det första som får så här snabba nätverkshastigheter.

En anledning till att det är just på Eriksberg som man testar det här är att hyresgästen Kjell Flodberg varit på Familjebostäder om att det ska införas.

– Dels hade de lovat när vi flyttade in i november 1999 att det skulle finnas fiber i huset och sen håller jag på med sådan verksamhet att jag behöver snabb kommunikation, säger han.

När tog du kontakt med Familjebostäder?

– Det var i början av 2000-talet som vi började prata om det här, nästan direkt när vi hade flyttat in. Det är roligt att ligga i fronten på den här teknikutvecklingen så det ser åtminstone jag som väldigt positivt och det har varit stimulerande att få in det här i huset. Det ska bli kul, säger Kjell Flodberg.

Per Fahlén
per.fahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".