Nätsexpengar beskattas

Skatteverket jagar nätsexpengar

Med mindre än en månad kvar till deklarationen jagar Skatteverket nu efter de hundratals personer i landet som säljer virtuellt sex i webbkameror på nätet. Bara en av omkring 200 personer som hittills granskats har deklarerat.

- Vi pratar om interaktiva sexuella handlingar som utförs mot betalning, säger Dag Hardyson, projektledare för Skatteverkets satsning på internethandel.

Att mot betalning posera via en webbkamera har blivit en stor laglig verksamhet som omsätter tiotals miljoner kronor.

Efter att skattemyndigheterna i Holland haft en lyckad granskning av marknaden för virtuellt sex i webbkameror bestämde sig Dag Hardyson och hans kolleger i Sverige för att göra samma sak.

- Vi har kartlagt omkring 200 personer i landet hittills. Enligt våra uppskattningar tjänar dessa personer mellan 150.000 - 200.000 kronor om året på dessa tjänster per år.

Hur mycket skattepengar går ni miste om?

- Baserat på dessa siffror är det omkring 40 miljoner kronor, konstaterar Dag Hardyson.

Efter att under några månaders tid ha kollat igenom olika förmedlingssidor på nätet har Skatteverket hittat hundratals personer i Sverige, mestadels unga tjejer, som har den här sysslan som extrainkomst eller huvudsaklig inkomst.

- Det finns även par och män som tjänar pengar på det här, säger Dag Hardyson, som hävdar att en scenförändring ägt rum på nätet de senaste åren.

- De traditionella sexmarknaderna har svårt att tjäna pengar i och med alla gratissajter som kommit på sistone. Därför blir den här typen av interaktiva tjänster, då kunden kan prata med säljaren ifråga, allt viktigare.

Hittills har bara en enda av de omkring 200 granskade personerna inkommit med sin deklaration. Dag Hardyson hoppas på fler.

- Det är inte särskilt svårt att spåra folk, vi kollar på de förmedlingssajter som finns och tar kontakt med personen ifråga efter det. Vill de inte betala skatt sedan så får vi upptaxera och få in pengarna på det viset.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se