Förhandlingar kärvar för Volvo Personvagnar

Låneförhandlingarna mellan Volvo Personvagnar och statliga Riksgälden går trögt. Parterna trodde att de skulle ha kommit överens för flera veckor sedan, men har svårt att enas om villkoren för att staten ska gå in med garantier för Volvo PV:s lån hos Europeiska Investeringsbanken.

Den 12 mars sade Europeiska Investeringsbanken ja till att låna ut motsvarande drygt 2 miljarder kronor till Volvo Personvagnar, under förutsättning att det förlusttyngda företaget får statliga garantier för lånet.

Totalt vill Volvo PV låna över fem miljarder av EIB för att delfinansiera projekt som ska minska koldioxidutsläppen från bilar.

Regeringen gav uppdraget åt Riksgälden att förhandla med Volvo PV och ägaren Ford om villkoren för de statliga lånegarantierna.

Ingen vill säga exakt vad det är som är svårt att komma överens om, men utan att vilja gå in på detaljer skyller Anders Kärrberg dröjsmålet delvis på okunskap från Riksgäldens sida.

Riksgäldens informationschef Marja Lång tillbakavisar kritiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".