Påskbrasor eldas med stulna granar

På Öckerö fortsätter traditionen med stora påskbrasor på påskafton. Och som en följd av detta fortsätter rena stölder av granar, vilket drabbar både tomtägare och affärsinnehavare.

Pernilla, som driver en affär vid Öckerö Hamn, är en av dem som råkat ut för grantjuvarna.

– Hade det hållit sig till att vara en mysig brasa så hade det varit okej. Men eftersom min butik säljer granar som stjäls från mig, och det blir skadegörelse redan innan jul och julafton så är jag inte för påskbrasa. När det blir skadegörelse och inbrott, en polisiär del i det så tycker jag att det har gått för långt, säger Pernilla.  

Redan före jul drabbades alltså Pernillas affär av några grantjuvar som troligen skall vara med i tävlingen om vilka som lyckas bygga den största påskbrasan på Öckerö. En tävling som fortsätter år från år.  

Morgan, som snart skall fylla åttio, berättar att denna tävling fanns redan när han var ung. Han säger också att han är tveksam till traditionen: 

– Det är ett elände, men ungarna har la skoj i och för sig. Men jag tycker det är jobbigt ibland. De stjäl och de går in trädgårdar och sågar ner buskar, tallar, granar och vad de kommer åt. Det är inte bra, säger Morgan.

En som däremot gillar tävlingen och påskbrasorna är Andreas som står vid Hamnkiosken på Öckerö: 

– Det är en tradition som skall leva vidare, säger Andreas.

Vet du hur många brasor det finns på öarna? 

– Det är ju sex på de närmsta öarna här, en på varje ö brukar det vara, berättar Andreas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".