Kampanj för marina reservat

Greenpeace vill ha fler marina skyddreservat och för att få igång debatten anlände skeppet Rainbow Warrior till Stenpiren i Göteborg. Under fem dagar kommer skeppet att ligga vid piren och besökas av såväl politiker som allmänhet.

– Vi kommer till Göteborg eftersom vi är på väg ner mot Varberg. Utanför Varbergs kust, eller Hallands kust, ligger två stycken Natura 2000-områden som heter Fladen och Lilla Middelgrund som i dag saknar ett fullgott skydd eftersom regeringen misslyckats med att skydda dessa områden. I augusti eller september tänkte vi placera ut granitblock på botten för att fysiskt skydda områdena i brist på ett förvaltande skydd, säger Isadora Wronski, kampanjledare på Greenpeace.

Utanför Hallands kust ligger alltså två av Sveriges drygt 4000 Natura 2000-områden. Och dessa områden tillhör EU:s mest skyddsvärda.

Under besöket i Göteborg kommer Greenpeace ha möte med flera göteborgspolitiker, däribland kommunstyrelsens ordförande, Annelie Hulthén. Och Greenpeace hoppas att mötena skall få politikerna att uppmärksamma vikten av marina skyddsreservat.

Tidigare har Rainbow Warrior lagt till i både Strömstad och Lysekil. Enligt Greenpeace besökte över 700 personer fartyget.

Jan Isaksson, pressekreterare i Greenpeace, tror att intresset beror på att Rainbow Warrior är ett skepp som många känner till.

– Det är ett legendariskt skepp med en enorm historia som varit med om många viktiga kampanjer och hjälpt till mycket i miljöarbetet världen över, säger Jan Isaksson.

Att Greenpeace reser runt med skeppet har naturligtvis en negativ påverkan på miljön. Men Isadora Wronski menar att det är nödvändigt ont.

– Det är lite ändamålen helgar medlen. Vi måste göra detta för att kunna dokumentera områderna, förklarar Isadora Wronski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".