Fullbokat till ny körutbildning

För att få göra en uppkörning måste man sedan den 1 april ha genomgått en särskild utbildning om trötthet och droger på körskolan. Men nu börjar kurstillfällena bli fullbokade.

Körskolläraren Markus Santonen plockar fram extrastolar från rummet intill, det är mer än fullt i föreläsningssalen när första övningen drar i gång.

– Är det okej att köra för fort?, frågar han gruppen.

På golvet ligger tre gula lappar som det står ja, nej och kanske på och eleverna börjar funderar på var de ska ställa sig.

Det är några, drygt fem om dagen i Göteborg, som fått vända i dörren på uppkörningen nu de här första dagarna eftersom de inte haft koll på att ska ha gjort den här nya utbildningen - det är färre än vad man fruktade ute på förarprovskontoren och bör inte påverka kötiderna nämnvärt mycket.

Men det som kan ställa till problem är för de som inte bokat in några prov än - för många av de utbildningarna som hålls ute på körskolorna är fullbokade nu.

– Ja det är mycket, vårt nästa lediga tillfälle är 12 maj, säger Markus Santonen.

– Finns ju säkerligen många som ringer som har behov av att boka en kurs omgående, vi har märkt av ett ökat tryck, fortsätter han.

Den nya utbildningen är alltså obligatorisk för alla som ska köra upp för personbil och den gör att körkortet nu blir runt 700 kronor dyrare. Men trots att de här frågorna redan tas upp i den ordinarie teoriutbildningen tycker Philip Lejonbäck som sitter går utbildningen att det är värt det.

– Man tar in det mycket bättre om man diskuterar de här frågorna i grupp, säger han.