Många fall av äldre i Partille

Fallolyckorna bland äldre har ökat de senaste åren och kan inte bara förklaras av att de äldre blir fler. I äldreomsorgen i Partille har de inrapporterade fallolyckorna ökat från 77 till 134 stycken på bara ett år.

– Jag tror det beror på att vi under året uppmuntrat personal att rapportera när människor faller, säger Anita Mattisson, äldreomsorgschef i Partille.

I Sverige dör i snitt tre äldre personer till följd av fallolyckor varje dag. En studie som Folkhälsoinstitutet gjort visar att olyckorna i dag kostar samhället 14 miljarder kronor om året eller 1500 kronor per skattebetalare.

Men med effektiva förebyggande åtgärder kan fallolyckorna minska enligt studien. Det som föreslås bland dem som är i riskzonen är styrketräning, en säkerhetsgenomgång i hemmet och en genomgång av medicineringen. Anita Mattisson säger att det redan i dag görs mycket förebyggande i äldreomsorgen i Partille.

– Vi kollar till exempel sladdor och mattor och andra saker man kan halka på. Läkemedelsgenomgångarna vi har är också viktiga, äldre människor kan ju falla av yrsel om de får fel medicin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".