Många blir lurade vid nätköp. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Internetbedrägerier ökar

Bedrägerierna på internet ökar. Sedan 2007 har polisanmälningarna mer än fördubblats. Det visar siffror från Sjuhärad, Lerum och Alingsås.

– Vanligt är att folk köper via Blocket eller Tradera, och när de betalt varan får de ingenting, säger Thomas Tell, förundersökningsledare på specialbrottsgruppen i Alingsås.

Thomas Tell ser en ökning från 143 anmälningar 2007 till 376 anmälningar 2008. På Tradera och Blocket är det privatpersoner som annonserar ut varor som i värsta fall inte dyker upp. Men även vissa nätföretag visar sig vara bedragare. Men det finns, enligt Thomas Tell, bra sätt att gardera sig mot att bli lurad.

– Dels kan man fråga i sin bekantskapskrets om de handlat  på nätet och få bra svar där. Det finns också sajter som berättar om det är ett bra företag eller inte. Eller så håller man sig till stora välkända kedjor. Men det finns också små som är seriösa så man ska ju inte missa dem heller.

Är privatpersoner naiva när de handlar på nätet?

– De flesta köpen som görs är seriösa, men i de anmälningar jag får in är det många som är väldigt naiva, som kanske betalar in 3000-4000 kronor utan egentlig säkerhet, säger Thomas Tell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".