Nya vårdcentraler i nordost

Flera nya vårdcentraler kommer att öppna i Göteborgsområdet i höst, enligt de möjligheter som det så kallade fria vårdvalet ger för privata intressenter. Bland annat i Kortedala och Bergsjön.

I Kortedala, som blev av med sin vårdcentral för ett par år sedan, så finns minst två ansökningar om att öppna nya vårdcentraler. I Bergsjön finns också en ansökan om att öppna vårdcentral.

Stiftelsen Bräcke diakoni, knuten till Svenska Kyrkan vill öppna fyra nya vårdcentraler i Göteborgsområdet, därav en i Kortedala.

– Vi har tittat över hur det ser ut i Göteborg idag. Var det finns vårdcentraler och var människor bor, och var det finns ett underskott på vårdcentraler. Det är det vi utgått från. Det kommer säkert att vara så att många aktörer passar på nu när det finns möjlighet att starta och möjlighet att välja för medborgarna, säger Martin Ärnlöv, vd för Bräcke diakoni.

Från 1 oktober råder fritt vårdval i Västra Götalandsregionen. Det innebär att alla invånare ska kunna välja vårdcentral. På tisdagen var sista dagen för vårdgivarna att ansöka om att få vara med i systemet. Och det är många som vill öppna i de nordöstra stadsdelarna som Kortedala och Bergsjön.

För vårdgivaren, det vill säga vårdcentralen, innebär systemet med Fritt vårdval att den får ersättning för varje patient som listar sig och inte som tidigare för varje besök som görs.

Nytt är också att ersättningen varierar beroende på patientens ålder och vårdbehov. Bland annat detta gör att många nu lockas att etablera sig i de mer så kallade vårdtunga områdena, säger projektledaren för Fritt vårdval, Hans Johansson till Västekot.

Och Kortedalaborna ser fram emot att få vårdcentraler på närmare håll än i Gamlestan, dit de nu hänvisas.

– Jo det låter bra, jag har precis flyttat hit så jag vet inte hur det var innan, men vad jag har förstått så tillhör Kortedala den vårdcentralen som ligger i Gamlestan. Det blir ju närmare nu och det är ju bra, framför allt för de äldre, säger Tara som bor i Kortedala.

– Jättebra för oss som bor här, säger Alfredo.