De små järvungarna är snart två månader. Foto: Nordens Ark

Järvungar på Nordens Ark

De båda järvvalparna på Nordens Ark håller sig än så länge i lyan och det dröjer innan de vågar sig ut i hägnet.

Valparna, båda av hankön, som föddes den 22 februari, är skygga och kommer troligen inte visa sig för parkens besökare förrän till försommaren.

Men redan nu kan man med lite tur se järvvalparna när honan flyttar dem mellan lyorna, rapporterar Sveriges Radio Väst.

– Att få järvar att föröka sig i hägn är svårt, men här på Nordens Ark har vi stora fina naturhägn och vi försöker störa järvarnas vardag så lite som möjligt, säger Linnéa Johansson, förman på Nordens Ark i ett pressmeddelande.

– Järvhonan väljer själv var hon vill föda sina valpar och kan flytta valparna mellan olika lyor, precis som i det vilda.

Avelsarbetet kompliceras av att järvar kräver stora utrymmen för att må bra. De är kräsna i sitt val av partner och honan är känslig för störningar under en relativt lång tid, något som beror på en så kallad fördröjd implantation.

Det innebär att järvarna parar sig på sommaren varpå honan ”sparar” sperman fram till jul när fosterutvecklingen börjar.

Årets valpar kommer under vintern troligen att flytta till djurparker i Europa som deltar i avelsprogrammet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".