Praktik för niondeklassare

Över hälften av Göteborgs 21 stadsdelar erbjuder grundskoleelever sommarpraktik. Kärra - Rödbo har i år fått in fler ansökningar än vanligt.

Ansvarig i Kärra-Rödbo är Ritva Lyytikäine. – Det ger ungdomarna nöjlighet att få ett par veckors meningsfull sysselsättning  på sommaren och att tjäna en liten slant också.

Alla får ju inte vanligt sommarjobb så då är det bra med en liten praktikperiod.

Sommmarjobben för gymnasisterna anordnas av kommunen men när det gäller sommarpraktik för grundskoleeleverna så är det stadsdelarnas ansvar. Och det är stadsdelarna själva som väljer om de vill ha sådan praktik och i vilken utsträckning.  

Det är främst niondeklassare som får praktik men i några stadsdelar får även åttondeklassare söka. Praktiken pågår under några veckor på sommaren och lönen brukar ligga runt 35-40 kr i timmen.  

Antalet platser varierar rejält mellan stadsdelarna  Några stadsdelar erbjuder upp emot hundra praktikplatser och andra stadsdelar bara några enstaka.  

Kortedala är en av de stadsdelarna där man inte erbjuder  sommarpraktik för grundskoleelever. Susanna Hanson är verksamhetschef för barn och ungdom i Kortedala stadsdelsförvaltning:  

– Förra sommaren och denna, när jag varit ansvarig, har det inte varit en prioriterad fråga.  Även om vi har haft den uppe på bordet och har diskuterat den så har den inte varit prioriterad.

Josipa Kesic
josipa.kesic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".