Strejk i Göteborgs hamn på måndag

Ett sista försök att förhindra att strejken i Göteborgs hamn bryter ut på måndag har misslyckats. Stridsfrågan är att hamnen inte förhandlar med den största fackföreningen Hamnarbetarförbundet när det gäller uppsägningar av 130 hamnarbetare.

I andra svenska hamnar får däremot förbundet delta, i alla fall enligt dem själva.

Hamnarbetarförbundets ordförande Björn A Borg:  

– I alla hamnar där Hamnarbetarförbundet är majoritetsorganisation så är det på det sättet. Man har i Göteborgs hamn brutit en tidigare väl fungerande ordning då Hamnarbetarförbundet har varit med och förhandlat.  

Igår träffades alltså parterna på Hamnarbetarförbundets initiativ för att se om konflikten gick att lösa, men åsikterna var fastlåsta.   

Och att många av landets olika stuveribolag, förutom Göteborgs Hamn, förhandlar även med Hamnarbetar-förbundet  förnekar Peter Jeppson vd för arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar:

 – Det är inte så det ligger till. Det är Hamnarbetarförbundets version. Vi har samma förhållningssätt i den här frågan över hela landet. Det är Transportarbetarförbundet som bär avtalet och det är de som har förhandlingsrätten och avtalsrätten.  

Det enda som skulle förhindra att konflikten bryter ut på måndag är enligt Jeppson att Hamnarbetarförbundet ändrar attityd och drar tillbaka sina konfliktåtgärder. Och att de diskuterar med Sveriges Hamnar och Transportarbetarförbundet om hur avtalsrelationerna ska se ut. 

Men det har Peter Jeppson svårt att tro ska inträffa till på måndag. 

Från och med måndag strejkar ungefär en femtedel av hamnarbetarna en dag var.

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sr.se