Inga vårdresor till Spanien

Göteborgarna blir utan möjlighet att få korttidsvård i Spanien. Kommunen har utrett frågan men vill i det osäkra ekonomiska läget inte satsa på vård som bara några få kan utnyttja.

Korttidsvård i Spanien har prövats i flera svenska kommuner med bra resultat, bland annat i Stockholm och Täby. Och här på västkusten, i Härryda.

Det finns sjuka och funktionshindrade som mår bra av värme och miljöbyte, och vård i varmare EU-länder behöver inte heller bli dyrare, visar erfarenheter från landstingen som ibland bekostar solresor för vissa patientgrupper.

Så Moderaterna fick igenom en utredning i Göteborg. Den konstaterar nu att ganska få skulle klara en flygresa och vistelse i Spanien och att kostnadsbilden ändå är oklar.

Hade inte kommunens ekonomi varit så osäker just nu kanske den rödgröna majoriteten ändå hade nappat på idén, säger socialdemokraten Marina Johansson, kommunalråd med ansvar för vård av äldre och funktionshindrade i Göteborg.

– I dessa tider måste vi prioritera och då får det här vänta. Vi har lagt det på is tills vi vet hur framtiden ser ut. Idén tycker vi är bra, säger Marina Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".