Småföretagare saknar försäkring

Många småföretagare saknar försäkring för sina verksamheter. Enligt branschorganisationen Svensk servicehandel & Fast Food kan det röra sig om så många som varannan.

Taysir Sayed har en butik i Biskopsgården som säljer elektronik och mobiltillbehör. Han hade ingen försäkring när det blev inbrott i butiken.

– Det var ett stort inbrott, de förstörde massor med saker, det blev helt förstört, säger Taysir Sayed.

Butiksägaren Taysir Sayed saknar försäkring för sin verksamhet och han är inte ensam. Tidningen Faktum har besökt 20 butiker i Lövgärdet och i Biskopsgården och det visade sig att bara hälften var försäkrade.

Bengt Hedlund är vd för branschorganisationen Svensk servicehandel & Fast Food och han bekräftar den bilden.

– Vi har inga siffror eftersom vi inte har resurser att undersöka det. Men min personliga uppfattning är att det kan vara så mycket som hälften av de allra minsta butiksföretagen som saknar försäkring, säger han.

Dragan Sako arbetar på Business Region i Göteborg och träffar många småföretagare. Han tror att både ekonomi och okunskap är anledningar till att många inte har försäkring.

– De flesta har mycket begränsade resurser när de startar sitt företag. De har helt enkelt inte pengar för att satsa på en försäkring. Det kan också handla om att de inte fått information i god tid och har startat för snabbt. Kanske har de då struntat i frågan helt och hållet.

Taysir Sayed har försökt skaffa försäkring tidigare, men blivit nekad. Han tror att det kan ha haft att göra med den förra ägarens kontakter med försäkringsbolagen. Ett inbrott och flera lås och galler senare ska han försöka igen.

– Nu kanske det kan bli bättre för oss och vi kan få en försäkring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".