I dag inleds en fem dagar lång strejk i Göteborgs hamn. Foto: Björn Larsson Rosvall/SCANPIX.

Strejk i Göteborgs hamn

Nu på morgonen inleddes strejken i Göteborgs hamn då 130 hamnarbetare gick ut i en fem dagar lång strejk.

Bakgrunden till strejken är att Hamnarbetarförbundet inte får delta i de förhandlingar kring det uppsägningsvarsel som hamnen la i februari i år, då 130 anställda varslades.

– Det är väldigt konstigt att man sitter och förhandlar med lilleputtsföreningen Transport, som är så liten i Göteborgs hamn. Det är helt vansinnigt att de ska sitta och bestämma över huvudet på den största fackföreningen, säger Jimmy Ståhl i styrelsen i Hamnarbetareförbundet avdelning 4 göteborg.

– Detta är ett första skede i att försöka sätta in foten. Det är fruktansvärt dåligt, det är klart att man måste vara med och kolla så att det går rätt till.

Peter Jeppsson, vd för Sveriges Hamnar och TransportGruppen kommenterar strejken i ett pressmeddelande.

– Det råder en helt orimlig situation när regelverket på arbetsmarknaden tillåter en utbrytarfackförening att ställa sig vid sidan av systemet och i det här fallet världssituationen i stort, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".