TEMA: Invandrare i Göteborg

Stor del av iranierna har jobb

Över hälften av iranierna arbetar eller är egenföretagare, vilket är ganska mycket i jämförelse med övriga invandrargrupper.

I Göteborg är cirka 20 procent av befolkningen av annan bakgrund än svensk. Idag inleder Sveriges Radio Göteborg en serie om våra största utomnordiska invandrargrupper.

Den största utomnordiska invandrargruppen kommer från Iran. Iranierna sägs vara mest integrerade i det svenska samhället.

Neda Almotahari kom till Sverige när hon var nio år och idag jobbar hon på en restaurang här i Göteborg.

– Det är skönt att åka tillbaka till Iran, men jag är främmande både här och där känner jag nu. När man yngre åkte man dit och lekte och så, då märkte man inte så stor skillnad.

Gruppen iranier är inte koncentrerad till någon särskild stadsdel här i Göteborg. Över hälften av iranierna är arbetande eller egenföretagare, vilket är ganska mycket i jämförelse med övriga invandrargrupper.

Marie kom till Sverige som så många andra iranier under 80-talet då kriget med Irak pågick och hon tycker att iranierna har klarat sig bra i Sverige.

– Jag träffar mycket folk här från alla möjliga branscher och många säger att de har en arbetskamrat från Iran och många har eget företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".