Allt färre sjukskrivna

Inte sedan 1982 har så få varit sjukskrivna i Sverige och antalet nya förtidspensionärer har minskat till 70-talets nivåer. På en månad halverades antalet personer som varit sjukskrivna i mer än 30 dagar till 112 000 i januari i år, visar Försäkringskassans siffror.

Enligt kassan går det inte att koppla minskningen till de nya sjukskrivningsreglerna som infördes den 1 juli i fjol.

Men nästa år beräknas 60 000 personer antingen bli utförsäkrade eller erbjudas förtidspension, som en följd av de nya reglerna.

Den senaste 12-månadersperioden fick 35 000 nya personer sjuk- eller aktivitetsersättning. Det är alltså lågt , men ändå är gäller det motsvarande var tionde person mellan 19 och 64 år eller  520 000 svenskar.

Just nu är ohälsotalet 35, 1 dagar, alltså det antal dagar per försäkrad som försäkringssystemet under ett visst år betalat ersättning för i form av sjukpenning, arbetsskadesjukpenning, förtidspension, rehabiliteringspenning eller sjukbidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".