Chalmers Cortègen för 100:e gången

I år firar Chalmers Cortège 100-årsjubileum och i dag började omkring 800 chalmerister byggandet av sina vagnar alldeles intill Gibraltargatan.

--Vi har fått en skruttig gammal bil och sedan ska vi få en helikopter också som vi ska dra runt på stan. Den ska inte flyga, tyvärr, men det kommer nog bli roligt i alla fall, säger Oskar Mangold.

Ackompanjerade av Lasse Berghagen ska omkring 800 studenter på Chalmers bygga på sina vagnar till Cortègen på valborg.

Elva personer har haft som heltidsuppgift att planera arbetet och har hållit på med förberedelserna sedan i januari. Cortègen firar 100-årsjubileum i år och enligt

Cortègekommitténs ordförande Josef Eklann kommer det att märkas.

– Det kommer finnas vagnar som återspeglar händelser som inträffat under de senaste hundra åren. Det kommer också vara andra förändringar.

Vi ska ha ett nytt röstningssystem där göteborgarna själva kan rösta på sitt favoritekipage via sms, säger Josef Eklann.

På byggområdet spelas under dagarna en enda låt och tidigare år har omkringboende klagat en del på bygglåtarna. Men Oskar Mangold gillar årets låt.

– Den är go, det känns som att det är en väldigt bra låt att stå och hamra och snickra till. Den ska ju vara lite klämkäck och det tycker jag att den är, säger Oskar Mangold.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".