Medlem i Grekiska föreningen som närvarade på juldagen förklarar för den inbjudna panelen hur det gick till när den 60-årige mannen avled. Foto: Jonas Franzén/SR Göteborg

Möte på Grekiska föreningen gav inga svar

Med anledning av den tragiska händelsen vid en fest på Grekiska föreningen på juldagen förra året, då en 60-årig man avled av en hjärtinfarkt i samband med att ambulansen väntade på poliseskort, hölls i går en frågestund med representanter från kommunstyrelsen, Sahlgrenska styrelse och driftchefer från både ambulans och räddningstjänst.

Drygt ett femtiotal personer hade kommit till grekiska föreningen för att få svar på sina frågor.

– Helt ärligt fick jag inte så mycket bra svar här ikväll, sade en av de som kommit hit till mötet på måndagskvällen för att ställa frågot.

Hur det kunde gå så här och vem det var som gjorde fel det fick vi inga bra svar på igår. Två utredningar pågår nu, efter en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och en anmälning till Lex Maria som kan leda oss närmare svaret.

Flest frågor här under frågestunden det fick driftcheferna för ambulansen. Och det Kerstin Norrbin och hennes kollega ville vara tydliga med var att det inte finns några förutbestämda riskzoner dit ambulansen inte åker in utan polis.

– Däremot fanns det en förhöjd hotbild i området den kvällen och operatören (på SOS alarm) upplevde platsen här som stökig, säger hon.

Ambulansen inväntade då att polisen skulle komma och den fördröjningen kan eventuellt ha kostat den 60-årige mannen livet.

Men festen här var inte stökig alls hävdar de från grekiska föreningen som var här den kvällen och hur det kunna komma sig att operatören uppfattade det hela så är en av sakerna som ska utredas.

En miss bland inbjudningnarna gjorde att SOS Alarm inte närvarade på mötet. Polisen var enligt ordförande i grekiska föreningen bjudna, men valde att inte komma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".