Socialdemokraterna tycker att Volvo ska satsa på utbildning. Foto: Björn Larsson Rosvall/SCANPIX.
Volvos nya varsel

S: "Volvo måste stöttas"

Socialdemokraterna tycker att Volvo agerar ansvarsfullt och måste stöttas. Igår varslades över 1500 personer på Volvo, varav 335 på Volvo lastvagnar i Göteborg.

Då sa statsminister Fredrik Reinfeldt till Västekot att detta inte kommer förändra regeringens inställning till stödåtgärder.

Men enligt Lars Johansson, vice ordförande i skatteutskottet och göteborgs riksdagsledamot borde man statsa på utbildning inom företaget.

– Vi tycker från socialdemokratiskt håll att man borde vidta åtgärder för att ge människorna som varslas en möjlighet att vara kvar i företagen genom att man har särskilda utbildningsinsatser som man kan lägga upp tillsammans med företagen och de fackliga organisationerna, men det har regeringen hela tiden avvisat.

Lars Johansson och socialdemokraterna vill alltså att företagen tillsammans med staten ska dela på kostnaderna för att behålla kunskapen inom företaget. Men regeringen säger alltså återigen nej. Efter att Volvo om och om igen delat ut miljarder till aktieägarna i goda tider vill inte regeringen att skattebetalarna ska betala när det går sämre.

– Det som är det centrala med AB Volvo är att de har tagit ett stort investeringprogram som innebär att de investerar i nya motorer och fabriksanläggningar. Och det gör man just nu i en lågkonjunktur för man väntar på en högkonjunktur och då ska man vara i startgroparna för att kunna ta de nya order.

– Därför är det oerhört viktigt att de människor som nu blir utan jobb istället skulle vara kvar på företaget och får en kompetensutbildning. Det är också väldigt viktigt att investera i människor och inte bara maskiner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".