Stor skillnad i väntetid för skuldrådgivning

Det skiljer sig stort i hur mycket Göteborgs olika stadsdelar satsar på skuldrådgivning till personer som behöver hjälp med att reda upp sin ekonomi. Väntetiderna i vissa stadsdelar är på bara några veckor, medan de i andra är flera månader.

Enligt Konsumentverkets rapport som kom i veckan är Lärjedalen en av de stadsdelarna där skuldsatta får vänta över ett halvår på att få hjälp. Där jobbar skuldrådgivaren Lisbeth Andersson.

– Det första problemet när det förflutit så lång tid är att personen mår sämre och sämre, säger hon.

Varje kommun är enligt lag skyldig att erbjuda budget- och skuldrådgivning till dem som vill ha hjälp att reda upp sin ekonomi. Men många tvingas vänta länge och det ställer till tidskrävande problem när man väl ska ta tag i skulderna.

– Det blir ett merarbete att vi tvingas leta efter skulderna eftersom fodringsägarna lämnar skulderna vidare, säger Lisbeth Andersson.

Vad tycker du om att folk i andra stadsdelar kan få hjälp på några veckor, när det dröjer flera flera månader här?

– Ur medborgarnas perspektiv tycker jag det är fel. Alla ska bli bemötta på samma sätt oavsett i vilken stadsdel man bor.

Hur kan det då vara att det ser så här olika ut? Svaret är att politikerna i stadsdelarna väljer att satsa olika mycket pengar på det här med skuldrådgivning. I Kärra-Rödbo, till exempel, som har drygt 11 00 invånanare jobbar en person på heltid med det här och den som söker hjälp får det inom tre veckor. I Backa med mer än dubbelt så många invånare är det bara en halvtidstjänst budgeterad av politikerna och där är väntetiderna enligt Konsumentverkets rapport nära 8 månader lång.

– I ett tidigare skede har vi gjort bedömningen att det skulle räcka, säger socialdemokraten Christer Westberg som är ordförande i stadsdelsnämnden i Backa.

– Sådana här stora skillnader tycker jag inte är acceptabelt. Jag kommer ta upp det här, fortsätter Christer Westberg.

De långa väntetiderna ute i stadsdelarna lär knappast försvinna i år, snarare kan det bli tvärtom. Jan Svensson jobbar med välfärdsfrågor på Stadskansliet och tror att fler hushåll än tidigare kommer behöva skuldrådgivning i år.

– En viss ökning kan vi redan konstatera, men risken är stor att de dåliga tiderna att de dåliga tiderna gör att folk har behov av de här tjänsterna än mycket mer, säger han.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Så lång är väntetiden

Backa: 32 veckor
Lärjedalen: 30 veckor
Lundby: 27 veckor
Gunnared: 18 veckor
Majorna: 12 veckor
Frölunda: 12 veckor
Högsbo: 12 veckor
Älvsborg: 12 veckor
Askim: 12 veckor
Tynnered: 12 veckor
S. Skärgården: 12 veckor
Örgryte: 6 veckor
Bergsjön: 5-6 veckor
Härlanda: 1-5 veckor
Centrum: 3-4 veckor
Biskopsgården: 3 veckor
Torslanda: 3 veckor
Tuve-Säve: 3 veckor
Kärra-Rödbo: 0-3 veckor
Kortedala: 2 veckor
Linnéstaden: 2 veckor

Källa: Konsumentverkets rapport 2009:10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".