Färre Yrkesvux- platser än önskat

Kommunerna i Göteborg med omnejd får mycket färre platser på Yrkesvux än vad de ville ha. Kommunerna ansökte om 700 platser på Yrkesvux, men regeringen ger enbart pengar till knappt 540 platser.

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Lars Johansson tycker att regeringen sviker de personer som hamnar i arbetslöshet genom att inte tilldela kommunerna de önskade platserna.

- Det är hemskt dåligt! Kommunerna ska ha de platser som de har begärt. Vi har ju hög arbetslöshet nu, och den ökar hela tiden. Då behövs det mycket utbildning.

Tillsammans hade Göteborg, Ale, Alingsås, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn, Öckerö, och Kungsbacka ansökt om pengar till 700 platser på Yrkesvux, men pengarna från regeringen räcker enbart till 540 platser, alltså 160 färre än önskemålet.

- De nya jobben faller ju med en våldsam kraft just nu och utbildning är ju den bästa åtgärden när man är arbteslös, säger Lars Johansson (S).

Men Lars Hjälmered, moderat riksdagsledamot från Göteborg, tycker att de insatser som Regeringen redan gjort på det här området räcker.

- Det har gjorts ökningar på Yrkesvux, vanlig yrkesutbildning och på antalet högskoleplatser. Samtidigt får vi nu löpande utvärdera det här och se hur mycket pengar vi har råd att lägga på utbildning.

Men är du nöjd med tilldelningen av platser till Yrkesvux?

- Jag tycker det är en bra tilldelning totalt för Yrkesvux, kombinerat med alla andra satsningar som gjorts, säger Lars Hjälmered.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".