Solenergitema vid tävlingen Teknikåttan

I dag hölls regionfinalen i Teknikåttan, en tävling om naturvetenskap, på Chalmers. Årets tema var solenergi.

Syftet med tävlingen är att öka ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik.

En av tävlingsdomarna heter Åke Fäldt och han imponerades av lagen.

– Det var imponerande att det var en klass som hade byggt ett fordon som klarade att rulla de fyra meterna. De andra klasserna klarade inte riktigt det, men de hade nog en smart konstruktion som gjorde att de klarade hela banan, säger Åke Fäldt.

Ett av ekipagen som inte kom riktigt hela vägen fram till mål på den fyra meter långa banan var det från klass 8E på Kvarnbyskolan. De hade byggt en grön och svart trehjuling med en solcell på sidan, som skulle driva bilen framåt. En av förarna, Tilda Lundgren, analyserar vad som gick snett.

– Det var nog utväxlingen, tror jag. Vi skulle kört på en annan utväxling så att bilen gått långsammare, men mer kraftfullt, säger hon.

Kvarnbyskolans tävlande, Erik Wilstermann, Tilda Lundgren och Georg Bökman, har sällskap på Chalmers av sina klasskamrater, som gjorde sitt bästa för att stötta. Och Erik Wilstermann uppskattar stödet.

– Jag tycker det var väldigt uppmuntrande att de har lagt ner så mycket tid på att skapa hejaramsorna och allt det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".