Gustaf Josefsson är initiativtagare.

Jakt ska ge goda entreprenörer

Studenter från hela landet tävlar i att hitta de bästa nya affärsidéerna. Den 15 maj går Entreprenörsjakten av stapeln, där studenterna i en femkamp tävla i att hitta de människor som ska stå för de goda idéerna som förhoppningsvis ska hjälpa till att få Sverige och Göteborg ut ur krisen.

Göteborgaren Gustaf Josefsson kom med idén till entreprenörsjakten och han tror att en sån här tävling är ett måste för framtiden.

– Sverige förlorade ju för längesedan chansen att konkurrera med ren arbetskraft. Ska Sverige kunna konkurrera på världsmarknaden i framtiden så handlar det om innovationer och entreprenörsskap, säger Gustaf Josefsson.

Under en dag, den 15 maj, kommer de femtio studenterna att få fem uppdrag som ska leda fram till att hitta en så bra entreprenör och idékläckare som möjligt. Via företag, butiker och organisationer får de tävlande olika uppgifter som ska lyfta upp utveckling av produkter, marknadsföring, säljpresentationer och annat.

Det är Gustaf Josefsson som står bakom idén, som han kom på när han studerade i Chicago. Och det handlar inte om att hitta de bästa nya idéerna utan att hitta människorna som kan förvalta idéerna.

– Det är en talangjakt, vi vill lyfta fram de människorna som oavsett idé skulle kunna driva sina egna företag.

Tävlingen är en del av den pågående Idéfestivalen, som bland annat Västra Götalandsregionen och Ung Företagssamhet står bakom. Hela idéfestivalen vill lyfta fram entreprenörsskapet och pågår fram till den 15 maj, när alltså vinnaren i Entreprenörsjakten utses.

Vad resultatet blir vet inte Gustaf Josefsson, men han hoppas att det ska inspirera.

– De här uppgifterna de kommer att få, de anknyter till verkligheten och när folk tänker att ”det här kan jag också göra” så kan man faktiskt gå ut och göra det på egen hand hemma.

Vad vinner man?

– Det är hemligt, det är ett väldigt fint pris starkt knutet till entreprenörsskap. Men vad det är det får vi veta den 15 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".