Redan efter årskiftet kan verksamheten för budget- och skulrådgivning komma att samordnas i kommunen. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Skuldrådgivningen kan samordnas

Vi berättade i morse att det skiljer sig stort i hur mycket Göteborgs olika stadsdelar satsar på skuldrådgivning och väntetiderna är olika långa beroende på var man bor i stan. Men redan efter årskiftet kan verksamheten för budget- och skulrådgivning komma att samordnas i kommunen.

Den borgerliga oppositionen med stöd av Vänsterpartiet röstade i somras förra året igenom att budget- och skuldrådgivningen i Göteborgs olika stadsdelar ska samordnas för att väntetiden inte ska skilja så mycket. Jan Svensson på stadskansliet utreder hur detta skulle kunna lösas och hoppas kunna presentera sitt förslag för kommunstyrelsen efter sommaren.

--Jag hoppas att förslaget ska vara så pass okomplicerat att förändringarna kan komma att införas redan efter årsskiftet 2010.

Väntetiderna för att få hjälp med att sanera sina olika skulder skiljer stort mellan Göteborgs olika stadsdelar, det har Konsumentverkets rapporter både från i år och förra året visat. I vissa stadsdelar får man hjälp inom ett par veckor, medan det i andra dröjer månader.

Alla kommuner är enligt lag skyldiga att erbjuda skuldrådgivning och Konsumentverket tycker att man ska behöva vänta max en månad. Det tror Jan Svensson att man kommer lyckas med så småningom.

– Det är jag övertygad om att vi löser om vi samordnar resurserna. Men hur kan jag inte gå in på nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".