Volvo-koncernen gjorde en förlust på 5,8 miljarder kronor det första kvartalet. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Fortsatt bistert för Volvo

I dag redovisade Volvo-koncernen en av de absolut största förlusterna för ett kvartal. Under de tre första månaderna i år gjorde Volvo AB en förlust på 5,8 miljarder kronor.

– Detta är ju ett väldigt besvärligt kvartal. Jag har aldrig varit med om att förlora så mycket pengar på Volvo och jag har varit här i tretton år snart, så detta är ett väldigt besvärligt kvartal. Vi har i många affärsområden halverat försäljningen och vi har orderintag som ligger ibland på 80 procent ner, till exempel på Volvo Penta nöjesbåtar. Så det är klart att det är ett väldigt besvärligt kvartal, säger Leif Johansson, Volvos koncernchef.

Det här året inleds med en storförlust för Volvo-koncernen. Vid presskonferensen här i huvudkontoret i Göteborg var det praktiskt taget bara minussiffror som visades på den stora bildskärmen.

Alla marknader runt om i världen visade på nedåtgående diagram. Minusresultatet var också över två miljarder sämre än vad analytikerna hade förväntat sig.

Volvo har inlett ett omfattande paket för att minska sina kostnader. I veckan kom till exempel ett varsel för över 1 500 anställda här i Sverige. Totalt ska Volvo minska sina kostnader med nio miljarder under ungefär ett år.

– Vi har ju ett väldigt besvärligt kvartal bakom oss, och jag tror vi har ett besvärligt kvartal framför oss också. Det som eventuell skulle kunna peka lite uppåt och vara någon form av vårtecken det skulle kunna vara att vi har ökad offertaktivitet i USA på tunga grävmaskiner till exempel och även tunga lastbilar. Sedan har vi faktiskt också, i alla fall jämfört med fjärde kvartalet förra året, som var ett väldigt dåligt kvartal, lite bättre orderintag också i Europa, men vi är på väldigt låga nivåer.

Så när kommer det att bli bättre?

– Om jag visste det så skulle jag vara väldigt glad. Det är en av de riktigt svåra frågorna just nu, att försöka balansera när vi tror att det vänder. Dock tror jag väl kunna säg att på de här låga nivåerna som vi är nu, där kommer marknaden inte att ligga kvar, men det svåra är att veta när det vänder, säger Volvos koncernchef Leif Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".