Fackförbunden måste samarbeta

Efter veckans hamnstrejk kräver nu politiker och arbetsgivare att Transportarbetareförbundet centralt hittar ett sätt att samarbeta med Hamnarbetareförbundet så att de kan skriva på samma kollektivavtal.

I en artikel på Göteborgs-Postens debattsida, underskriven av både ledningen för Göteborgs kommunstyrelse och styrelsen i hamnen, uttalas det önskemål om att få en enad motpart i förhandlingnarna.

Peter Jeppsson på arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar är också av den åsikten.

– Vi vill att de uppträder gemensamt, förhandlar gemensamt och slutar avtal gemensamt.

Femdagarsstrejken som avslutas i dag har inte handlat om vare sig kronor, ören eller ändrade arbetsvillkor. Hamnarbetareförbundets skäl till strejken har varit att de inte fått vara med och förhandla om de 130 medlemmar som är varslade om uppsägning.

Men trots att Hamnarbetareförbundet har omkring 80 procent av hamnarbetarna i Göteborg valde Göteborgs Hamn att den här gången bara förhandla med den avtalsbärande parten som är Transport. Det här skiljer sig från många tidigare förhandlingar i hamnen då arbetsgivaren valt att även prata med Hamnarbetareförbundet.

I dag kommer alltså krav från olika håll, bland andra Magnus Kårestedt vd på Göteborgs Hamn, på att Transport och Hamnarbetareförbundet ska hitta ett sätt att samarbeta. ”Som göteborgare och politiker kan vi inte bara se på hur en facklig träta förstör vår hamn” skriver bland andra kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) och vice ordförande Jan Hallberg (M) på Göteborgs-Postens debattsida. Även arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar önskemål att man på fackföreningarnas sida kommer överens.

– Risken är att det annars drabbar våra kunder, säger Peter Jeppsson.

Efter att i många år inte samarbetat formellt sågs förra året en ljusning då Hamnarbetarförbundet ingick i Transports lilla förhandlingsdelegation. Men det samarbetet sprack och nu tror Hamnarbetarförbundets förbundsordförande Björn A Borg inte längre på en snar lösning.

– Hade du frågat mig för ett år sen hade jag sagt att utsikterna var goda, nu så är de inte längre så ljusa de möjligheterna, säger Björn A Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".