Överetablering slår hårt mot taxiförare

Krisen slår hårt i taxibranschen och det finns idag en överetablering på 500 taxibilar i Göteborg. Den bedömningen gör Rolf Andersson, ordförande för buss- och taxisektionen i Transportarbetarförbundet i Göteborg.

Eftersom åkandet minskar tvingas många chaufförer att arbeta extra långa dagar, för att få en mager lön.

– Ja, nu ringer det mycket folk. Nu är gråten väldigt nära. Det hör man på de som ringer till mig. ” Vad ska jag göra, hur ska jag få hyran betald? De där hemma ska ha mat”, säger Rolf Andersson som dagligen får samtal från taxichaufförer. 

– Och vi kan inte säga någonting idag. Vi vet ju inte själva var detta landar någonstans, men vi hoppas ju på att att alla tar ansvar under den här lågkonjunkturen så att även beställningscentralerna ser att man kanske ska ta bort en del bilar ifrån taxinäringen så att de som är kvar kan få en hyfsad inkomst på taxi.

Idag finns enligt Rolf Andersson ungefär 1 200 taxibilar i Göteborg. Redan innan lågkonjunkturen kom igång var det för många och nu måste minst 500 bilar bort för att branschen ska kunna gå runt, säger han. Det måste bli färre chaufförer alltså.

– Är det så att det inte är någon bärighet i de här 500 bilarna är det ingen mening med att ha dem ute i drift. Vi har också en stor del svarttaxi som går i Göteborg. Och om vi säger att den svarta taxidelen är de 500 bilarna då är det bättre att ta bort den delen och låta de som kör seriöst och betalar skatt och sociala avgifter får bli kvar, säger Rolf Andersson..

Taha Kosravi har kört taxi i 12 år, men nu har han börjat se sig om efter ett annat jobb. Som det är nu kan det inte fortsätta, säger han.

– En taxichaufför är tvingad att köra tolv timmar om dagen för att klara kostnaderna bara.

Du kör alltså tolv timmar om dagen nu?

– Ja, och sju dagar i veckan.

Mats Tiborn
mats.tiborn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".