Uppsägningar av vårdavtal stoppas

Västra Götalandsregionen backar nu och stoppar tidigare aviserade uppsägningar av vårdavtal med privata sjukgymnaster och specialistläkare i Göteborg.

Uppsägningar som skulle ha lett till nedläggningar av ett flertal specialist läkar- och sjukgymnastmottagningar.

Nu är hotet avvärjt åtminstone för ett år säger Ulf Andreasson, handläggare på Hälso och sjukvårdskansliet i Göteborg.

– Vi gör det i första hand av omsorg för patienterna. Men vi vet också att läkar- och sjukgymnastmottagningarna är väldigt berörda av detta i sina verksamheter, och det är klart att vi också gör det i omsorg om vårdgivarna.

Det är alltså sextio privata sjukgymnaster och ett trettiotal privata specialistläkare som vid årskiftet skulle ha blivit tvungna att lägga ner sina verksamheter om regionen stod fast vid beslutet att säga upp deras vårdavtal. Vårdavtal som bara på läkarsidan genererat omkring 100 000 patientbesök per år.

Att låta de berörda återgå till den så kallade nationella taxan är inte längre möjligt - den nya lagen om läkarvårdsersättning sätter stopp för det, säger Ulf Andreasson.

Och är det så, då kan man undra varför regionen har ändrat sig och förlängt vårdavtalen, är det inte att bara dra ut på det ofrånkomliga?

– Eftersom vi vet att det ska komma en översyn av lagen om ersättning så vill vi ända avvakta vad den utredningen innebär.

Inser ni att ni har förhastat er?

– Vi menar inte att vi har förhastat oss. Utan vi menar att vår tolkning är den riktiga ur juridisk synpunkt. Men vi vill också avvakta vad den här utredningen i höst kommer att innebära.

Om den innebär att det går att återgå till den nationella taxan, vad gör ni då?

– Det är klart att då måste vi ha med det i bedömningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".